10 Ocak 2012 Salı

3. köprü ihalesine firmalardan teklif yok

İstanbul Boğazı'na 3. köprü yapılmasını öngören projenin ihalesine teklif gelmedi.


İstanbul'a 3. köprü yapılmasını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu ihalesinde teklif gelmedi.

İhale için şartname alan firmaların erteleme talebi üzerine, 23 Ağustos'ta yapılması planlanan ihale bugüne ertelenmişti.

Yarısını yabancı firmaların oluşturduğu 18 firma, ihale için şartname almıştı, ancak söz konusu firmalardan hiçbirisi ihaleye teklif vermedi.

6 milyar dolara mal olacağı düşünülen proje için şartname alan firmaların, ekonomik kriz ve istikrarsızlık sebebiyle ihaleye girmek istemediği öğrenildi.

İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprü üzerinden Adapazarı'nı Tekirdağ'a bağlayacak 414 kilometre uzunluğunda ve 6 milyar dolarlık Kuzey Marmara Otoyol Projesi, 421 kilometrelik İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi'nden sonra Türkiye'nin en büyük ikinci Yap-İşlet-Devret projesi.

İSTANBULLULAR PROJENİN İPTALİNİ İSTİYOR

3. Köprü Yerine Yaşam Platformu, çevre mühendisleri ve çevreciler, İstanbul'da yapılması planlanan 3. köprünün doğa tahribatı, rant, çözümsüzlük, keşmekeşlik ve kentsel yoksunlaşma yaratacağını belirterek, geç olmadan projenin iptal edilmesini istiyor.

Çevre örgütleri, ihalenin yapıldığı Karayolları Genel Müdürlüğü önünde eylem yapmış, projenin iptal edilmesini istemişti.

Kaynak: ETHA

Üçüncüye Talip Yok; Herkes Mutlu

İstanbul Boğazı'nda 3. köprü yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu ihalesi, teklif gelmediği için iptal edildi. 3. Köprü Yerine Yaşam Platformu, ihaleyi protesto etti.

Sarıyer, Beykoz hattında yapılması planlanan 3. Köprü Projesi'ni kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu ihalesi teklif gelmediği için iptal edildi.

3. Köprü Yerine Yaşam Platformu, ihaleye karşı tepkilerini dile getirmek için dün gece İstanbul'dan otobüsle Ankara'ya gitmişti.

İhalenin görüşüldüğü Ankara'daki Karayolları Genel Müdürlüğü'nde açıklama yapan platform, 3. Köprü Projesi'ne, İstanbul'un doğal varlıklarını, ormanlarını, su havzalarını, tarım alanlarını ve yaşam alanlarını yok ettiği için karşı çıktığını belirtti.

Platform adına bianet'e konuşan Zerrin Bayraktar, ihalenin iptal olmasından büyük mutluluk duyduklarını belirterek şöyle dedi:

"Bu köprünün gereksizliğini herkes anladı. Ulaştırma Bakanlığı, ihaeyi alacak firmalara geçiş garantisi vermesine rağmen kimse bunu karlı bulmadı. Zaten Marmaray yapılıyor; İDO bir taraftan deniz taşıtları alıyor. Trafik bu projelerle biraz da olsa rahatlayacak."

İhalenin geleceğine karar verecek Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, sabah yaptığı açıklamada, "Teklif gelmese de bir şey değişmez. Teklif gelmezse oturup kara kara düşünecek değiliz. Yine karar veririz, ikinci planımızı devreye sokarız" demişti.

Bedeli altı milyar doları bulan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin, İstanbul Boğazı'na yapılacak 3.Köprü üzerinden, Adapazarı'nı Tekirdağ'a bağlaması planlanıyor.

Kaynak: Bianet